@ Anouscha…

11845597-0CBE-494D-A275-5C633FE2743C@Anouscha…..

Deze week lees ik berichten van verschillende kanten die een voorspelling doen over de toekomst.
Ergens voelt het als een waarschuwing die komt nadat de aanrijding al heeft plaatsgevonden. 
Het gaat om de voorspelling dat ‘ we ‘ straks een burn out hebben of dat ‘de rek eruit’ is, er volgt een golf van mentale uitputting.

Een collega (Jeroen Zwaal) reageerde op Linkedin met een vrolijke associatie op het woord golf en maakte het voor mij behapbaar.
Ik heb het geprobeerd terug te vinden maar dat is me niet gelukt, ik moet het met het idee doen dat bij mij achterbleef.

Eerlijk is eerlijk ik ben moe, er is veel gebeurd dit jaar en zo hier en daar zit ik er nog middenin. Onze voorjaarsvakantie werd een dagje Zeeland en daarnaast bleven we thuis.
Terug aan het werk was ook thuis en de maandelijkse etentjes , precies ook thuis.
Thuis werd en is een belangrijke basis van waaruit nu veel wordt ondernomen.
Met Thuis groeide het gebruik van mijn computer. Inmiddels maak ik gebruik van Desktop, laptop, tablet en smartphone in combinatie met (extra) beeldschermen om ARBO veilig mijn werk te doen.

Mijn werk bestaat uit het coachen, trainen en begeleiden van mensen en teams.
‘Vroeger’ deed ik dat het liefst aan de keukentafel of in ieder geval in de nabijheid en fysieke ontmoeting met mensen.
De afgelopen maanden werd dat niet mogelijk geacht dus veel van de afspraken werden omgezet naar een ‘digitale’ afspraak.
In mijn mailbox zie ik onder verzonden berichten eindeloos veel @ met de bedoeling een afspraak te plannen en een digitale sessie te hebben.
Of liever gezegd ik zag! De laatste tijd nemen die afspraken namelijk af. Nogal drastisch af. Je kunt het wijten aan de zomerdrukte in veel (zorg) teams? J
e kunt het wijten aan het ongemak van al dat online-werken? Maar misschien is er ook iets anders aan de hand? Misschien onderschatten we mensen en hun rek of liever gezegd de veerkracht van mensen?

Even terug naar april. We waren net bekomen van de schrik van Covid, nog beduusd en zoekend naar oplossingen en antwoorden. Ik herinner me dat ik zelfs op zoek was naar zingeving. Begeleiders, coaches en trainers werden (tijdelijk) geparkeerd langs de zijlijn en ‘overleven’ was prio 1. Hiermee stond ik aan de kant en ik herinner me mijn ongemak; niets te kunnen doen. Dus bedachten we dat we moesten voorbereiden op de nabij toekomst; we bouwden een luisterlijn, bedachten werkvormen om online aan de slag te kunnen etc. Hieronder zat de vooronderstelling dat ‘men ons nodig zou gaan hebben’.
Heel eerlijk, de verwachtte hordes vragen bleven uit. Dus verklaarden we; hulpverleners vragen moeilijk hulp. Nog steeds de vooronderstelling dat we dat nodig (zouden) hebben.

In mijn dagelijks leven zie ik dat mensen zich ‘aanpassen’, praten over en (terug) verlangen naar. Wat me daarbij vooral opvalt: Mensen zijn veerkrachtig, maken er wat van en anticiperen zelfs op een langdurige Corona-situatie. We verzinnen oplossingen en bedenken manieren om dagelijkse knelpunten op te lossen. We doen het stapje voor stapje, bekijken het per behapbare tijdseenheden, maken fouten en klagen en mopperen. Dat laatste stemt me tevreden; zolang Nederland moppert gaat het goed.

Nou ja, zoals ik al zei; ik ben moe, dan word ik een beetje zeurderig en wil graag mijn gelijk. In mijn privé-leven zie ik ook heus wel hoe moeilijk het is in deze tijd voor ongelooflijk zware momenten een oplossing te vinden. Voel ik aan den lijve dat we midden in een ‘shift’ zitten en hoeveel energie dit kost. Merk ik hoe Man en ik toe zijn aan vakantie en liever niet thuis. Maar is het nu echt zo dat we straks allemaal mentaal uitgeput zijn?
Ik zelf voel het niet zo.

Na mijn vakantie heb ik weer energie en rek en wil graag bewegen op de mogelijkheden van nu. Ik verheug me daar zelfs op.
Ik kijk naar je uit.

BLOGFlowable

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s