Van wie ben jij er een?

Het is ongeveer 20 jaar terug.Een gesprek over ouderschap waarvan ik meen me ieder detail te herinneren. Als ik eraan terugdenk hoor ik nog de woorden: “Jij bent hun vader en daar hebben ze recht op, je mág niet verdwijnen”.   Ik voel weer mijn onmacht, een enorme energie die het op wil nemen voor de jongetjes waar deze man de vader van is. En het ‘weten’ op zielsniveau dat kinderen hun ouders willen kennen/ kunnen vinden. Ik riep nog, want zeggen was het echt niet: “Eén ding weet ik zeker: ooit komen ze bij jou terug,  als mannen misschien? Maar ze komen terug, jij bént hun vader!” Wat was ik vurig, mijn hart en ziel lagen in dit gesprek. Liefde voor de man, zijn ex en hun twee jongens, een dierbaar bevriend gezin, in combinatie met ‘levenswijsheid’.

25 jaar verder terug. Een weekend logeren bij opa en oma in een klein Brabants dorp.       Sinds een paar maanden woon ik niet meer thuis, aan boord. Naar school gaan betekent ook aan de wal wonen en zo kom ik in een schippersinternaat. Zorgvuldig hebben mijn ouders internaat en school gekozen, een plek waar we kunnen opgroeien, leren en waar zij zichzelf in kunnen herkennen. Lekker dicht bij Rotterdam zodat we vaker en makkelijker naar boord kunnen maar ook een heel eind van familie en Brabantse tradities. Terug naar dat logeren in dat kleine Brabantse dorp. Met mijn inmiddels RoTTerdamse tongval doe ik een boodschapje bij de lokale kruidenier. Ik vraag om het artikel, geen idee meer wat maar het zal zoiets als Berenpasta geweest zijn. Dan stelt Mien dé vraag: “Van wie ben de gij der ene?” De mensen in de kleine winkel kijken me vragend aan. Trots noem ik de naam van mijn moeder en als reactie op de opgetrokken wenkbrauw die van haar vader. Er wordt geknikt, het klopt: “Zij is die, die is goan voaren”.

Een paar maanden geleden ben ik met twee collegavriendinnetjes bij een tweedaagse over samengestelde gezinnen in Groningen. Bij het voorstelrondje wordt gevraagd naar de eigen ervaring met echtscheidingen en samengestelde gezinnen. Als de vraag gesteld is valt het op zijn plek. In de familie waar ik uitkom komen geen echtscheidingen voor. Gewoon niet! De eerste die ‘vertrok’ was mijn moeder, met een schipper op een schip.        Mijn zusjes en ik werden opgevoed door beroepsopvoeders én de familie van onze ouders naast onze ouders. Tijdens de twee dagen die volgen herken ik patronen, de dynamieken, loyaliteiten en de ‘besluiten’ die hieraan ten grondslag liggen. Hoe al deze bonusouders ( wat een woord..) hun best doend, sporen achterlaten. De beperkte momenten met mijn ouders, de ‘feestweekenden’, wegen duizend maal zwaarder.

Het bevriende gezin is uit het oog verloren. Zo gaat dat in het leven én vaker nog als er gescheiden wordt en een nieuw gezin wordt samengesteld. De jongetjes van toen zijn nu mannen. 20 jaar geleden leerde ik iets over ouders en ouderschap of liever gezegd de loyaliteit van kinderen. Een oerkracht of verlangen van mensenkinderen om hun herkomst te kennen.                                  Misschien had ik al eerder ‘geleerd’? Daar in die kleine kruidenierswinkel? Weten wiens kind je bent. Je erkent en gekend weten.

Mijn zusjes en ik waren de kinderen van onze ouders en kenden veel, heel veel opvoeders.    “It takes a village to raise a child” is een (Afrikaans (?) gezegde. In ons geval is dat niet overdreven. Nonnen, groepsleiders en leidsters, opa’s en oma’s en tantes en ooms. En weet je wat dan toch heel bijzonder gewoon is: ieder van ons vier zusjes is overduidelijk een kind van haar vader en moeder.

Van wie ben jij er een? En hoe herken jij hen in jou? Vragen die mij thuisbrengen, plek geven en ruimte om met liefdevolle compassie naar ons gezin te kijken, het gezin waar ik vandaan kom en het gezin dat ik voortbreng.

0D3B9065-D3BE-4E83-B7C0-54AFDF97920F
Lizette fotografie

BLOGFlowable

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s