Ervaringswerk

Werken met ervaring. Het klinkt hartstikke logisch dat je eerdere ervaring die je hebt opgedaan meeneemt in je werk. Volgens mij kun je zelfs niet anders. Eerdere ervaringen sla je op in je lijf, in je hoofd. Je hebt er betekenis aangegeven en bewust of onbewust zijn ze deel geworden van je ‘gereedschap’.

In mijn werk kom ik mensen tegen die hun ervaring bewust in willen (gaan) zetten. 
Ervaring die zij opdeden in een moeilijke kwetsbare of ontwrichtende periode uit hun leven.
Ik weet nog hoe dat bij ging; 1984, ik was 16, woonde in een internaat en er werd van mij verwacht dat ik een vak zou kiezen of een opleiding in ieder geval. Ik koos een agogisch beroep, wilde met mensen optrekken, het beter doen dan de (bege) leiding die ik kende. Opleiding werd gekozen en in 1988 ging ik als agoog aan het werk. 20 was ik met veel levenservaring die anders was dan de ervaring van leeftijdsgenoten. Ervaring die me zou gaan helpen in het werk was het idee. 

Het idee klopte deels. Met jongeren, bewoners of cliënten ging het gesmeerd. Met collega’s was een andere zaak. Ik was kritisch, drammerig, regelmatig onuitstaanbaar en brandde op.
Niet een keer, nee ik brandde een paar keer op totdat de diagnose depressie werd gesteld.
Een diagnose die ik vandaag niet meer onderschrijf maar die me toen hielp hulp te krijgen en aan de slag te gaan met mijn ‘ervaringen’ en de betekenissen die ik hieraan had gegeven. Vele jaren en vormen van therapie volgden, ook in de vorm van opleidingen.
Vandaag de dag ben ik bekent met het werk van Piet Weisfelt, Gabor Mate e.a. begrijp en voel ik waar de gebeurtenissen hun sporen hebben nagelaten. Wat er in mijn lijf is opgeslagen en hoe dit richting geeft aan mijn doen en laten. Mijn lijf is een verzamelplaats van herinneringen, van mezelf en van anderen. 

Door meer bewust te zijn van je ervaringen en hun effect kun je kiezen, ontstaat er vrijheid, autonomie. Niet de patronen geven richting maar de Wil mag aan zet. Dat geeft verantwoordelijkheid en leiderschap, persoonlijk leiderschap. Vanuit dat leiderschap wordt werken met je ervaring andere koek. Of liever gezegd, je gereedschap worden andere tools. Met scherpte en precisie of met zachte bereidheid.

Inmiddels ben ik ruim 30 jaar verder, heb geleerd mijn gereedschap te onderhouden. Veel van dit gereedschap is nog steeds het gevolg van (eerdere) ervaringen. Momenten in het leven waarin ‘overleven’ belangrijk was en er talenten werden aangeboord die groeiden tot kwaliteiten. Zo doe ik het goed in en met groepen, best fijn als (team) coach en opleider. Belangrijk hierbij is dat ik oog heb voor de verbinding van de individuen in groepen. 
Een ander talent ontwikkelde zich tot verduren, zijn met wat is en kunnen omgaan met wat komt. Een hele fijne is ook ‘er het beste van maken’ of ‘het beste eruit halen’. Talenten en kwaliteiten die door (bij) scholing, ervaring en uitwisseling zijn versterkt en aangevuld.

In mijn werk vervul ik rollen als: coach, trainer, docent, begeleider, opleider, adviseur, collega etc. Deze vervul ik graag vanuit de oplossingsgerichte systemische benadering, kan ik eigenlijk niet anders. Met een gereedschapskist vol tools werk ik graag met jullie of jou. Ben ik bij je als jij jouw ervaring opnieuw bekijkt, herstelt, ontwikkelt, plannen hebt die tot vragen leiden of al die andere momenten dat het fijn is dat er even iemand meekijkt en meedenkt.

Welkom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s