Prinsessendochter

In een land, hier niet eens zo heel ver hier vandaan, woont een prinses die voor het hele land onherkenbaar is.
De prinses woont, net als de meeste mensen, in een huisje met haar prins en hun kinderen, de prinsjes en prinsesjes. Niemand in het land weet dat de mevrouw in het straatje een prinses is en iedereen noemt haar gewoon mevrouw of Anne. Prinses Anne houdt haar huisje schoon en doet boodschappen net als alle andere mensen in het land. Eigenlijk is zij ook vaak vergeten dat ze een prinses is.

Soms gaat prinses Anne op bezoek bij haar ouders, de koning en de koningin, in hun kasteel. Het kasteel lijkt ook een gewoon huis maar als je goed kijkt zie je dat de meubels heel groot zijn, zoals in een kasteel. Er is ook veel dat blinkt en glinstert. Maar het meest merk je dat je in een kasteel bent door de koningin. De koningin heeft namelijk een troon en zij verteld aan alle mensen in het land wat er moet gebeuren en hoe het moet gebeuren. De mensen uit het land komen graag op bezoek bij de koningin want zij geeft altijd antwoord op moeilijke vragen en weet precies hoe je problemen moet oplossen. Aan de armen in het land geeft zij eten en de rijken geeft zij complimenten, zodat iedereen in het land blij met haar is. 

De mensen in het land kennen de koningin goed, veel beter dan de koning. De koning is altijd in de buurt van de koningin maar hij is niet zo groot en statig. De koning is een kleine man en meestal vergeet hij ’s morgens zijn kroon op te zetten of zelfs zijn haar te kammen en hij heeft geen troon sinds de koningin daarop is gaan zitten. Veel bezoekers aan het kasteel denken zelfs dat de koning iemand van het personeel is of de nar die de koningin vermaakt.

Prinses Anne maakt zich hier vaak een beetje boos over, het is niet eerlijk dat de mensen in het land niet zien dat de koning heel slim en wijs is. Het is ook niet eerlijk dat de koningin door iedereen zo aardig wordt gevonden. Eigenlijk is de koningin namelijk een bedriegster, zij is geen echte koningin. Dat is een geheim dat de prinses per ongeluk heeft opgevangen toen zij een keer niet kon slapen. Ze heeft toen gehoord dat de koning wel een echte koning is maar dat de koningin doet alsof. “Daarom is er ook maar één troon in het kasteel en daar is de koningin stiekem op gaan zitten,” denkt de prinses. Prinses Anne is van plan om de koningin te ontmaskeren, ze wil dat iedereen in het land ziet dat de koning echt is én ze wil dat iedereen in het land ziet dat zij een prinses is. Dus prinses Anne verzint een plannetje. 

Als er een groot feest is komen er heel veel mensen naar het kasteel. Iedereen brengt bloemen of een cadeautje mee voor de koningin. In het kasteel wordt gezongen en gegeten. In de keuken worden de mooiste gerechten gemaakt om aan alle gasten voor te zetten. Er is genoeg eten voor iedereen. Mooie schotels vlees, vis en ander lekkers. Op mooie schalen met gouden randjes, schalen die nog van de ‘oude Koningin’ waren.

Prinses Anne ziet het allemaal en heeft boze ogen en een koud hart. Ze is blind van boosheid en ziet niet hoe blij de koning kijkt. Ze ziet niet dat de koning met trots en liefde plaatsneemt naast zijn koningin. Prinses Anne ziet alleen bedrog en is woedend. Zij neemt haar kans om wraak te nemen en besluit het feest te verknallen. Daarvan zal de koningin de schuld krijgen en dan zal iedereen meer van de koning houden. Prinses Anne sluipt de keuken in en besprenkeld al het eten met een groen drankje dat zij uit het geheime zakje van haar jurk haalt. Het groene drankje van jaloezie maakt het eten wrang en hierdoor valt het naar in de maag. De meeste gasten verlaten snel het feest als zij van de mooie gerechten hebben gegeten. Al gauw zijn alleen de koning en de koningin over met de prinsen, prinsessen en het personeel. Iedereen ziet een beetje grauw of groenig en heeft pijn in de buik.

Nu de gasten zijn vertrokken en het feest zo rottig is afgelopen hangen de koning en de koningin wat rond.
De koningin hangt slapjes op haar troon en de koning schurkt dicht tegen haar aan met vreselijke pijn in zijn buik. Prinses Anne bekijkt het met gemengde gevoelens. Ze is trots dat haar plannetje is gelukt, het feestje is verpest, de mensen zijn ziek en gauw zal iedereen denken dat de koningin een fout heeft gemaakt in haar hofhouding. Dan zal ze door de mand vallen en zal iedereen weten dat zij een nepkoningin is. Maar prinses Anne heeft ook een beetje pijn in haar eigen buik. Ze heeft een beetje gegeten en voelt hoe het groene drankje haar pijn doet. Erger nog, ze ziet hoe de koning ineenkrimpt van de pijn in zijn buik. De koning ziet letterlijk groen van ellende en kruipt over de grond van de pijn in zijn buik. Dit was niet de bedoeling van prinses Anne, haar koning had niet zo ziek mogen worden. Prinses Anne wordt bang, haar vader, de koning zal toch wel beter worden?!

Het wordt een lange nacht in het kasteel, alle gasten kermen van de buikpijn en in de kamer van de koning en de koningin lijkt het wel het allerergst. Tegen de ochtend vliegt de deur open en komt de koningin krijsend naar buiten: “De koning, de koning, help haal een arts, mijn koning is groen en hij wordt niet wakker”. Iedereen in het kasteel schrikt en wacht bibberend van angst op de komst van de hofarts. De arts onderzoekt de koning en verteld aan de koninklijke familie wat er aan de hand is. De koning heeft buitensporig veel van het groene drankje binnen gekregen. Hij heeft namelijk ook het bord van de koningin leeggegeten omdat zij niet zo van het hertenvlees houdt dat werd geserveerd. De koning is nu heel erg ziek van het groene gif en de hofarts maakt zich ernstige zorgen. Er wordt een onderzoek ingesteld naar de boosdoener die iedereen op het feest wilde vergiftigen. Als de arts weet welk gif is gebruikt kan hij de koning beter maken

Prinses Anne schrikt en is bang, wat als iedereen erachter komt dat zij dit heeft gedaan? Maar als zij niets zegt weet de hofarts niet precies hoe hij de koning kan beter maken.
De hele dag draait prinses Anne rondjes in het paleis. In de troonzaal loopt zij gaten in het tapijt. Als de avond valt neemt de koningin plaats op haar troon en ziet de sporen op het tapijt en kijkt prinses Anne indringend aan. “Mijn kind wat ben je ongedurig? Waarom loop je je gedachten in cirkels?” Prinses Anne kijkt haar moeder radeloos aan en kent maar een oplossing, zij moet vertellen wat zij heeft gedaan. Met een naar gevoel van schuld, verdriet en angst biecht prinses Anne op dat zij een plannetje had om haar moeder te ontmaskeren. De koningin hoort haar aan en sommeert om de hofarts, die natuurlijk direct aan het werk gaat om de koning beter te maken.

Twee dagen duurt het voordat de koning zijn gewone kleur terug heeft en terugkeert in de troonzaal, daar neemt hij plaats op zijn troon. De koningin heeft een prachtige troon laten maken voor haar koning. Helemaal op maat en met precies de goede kleuren en stoffen die passen bij de koning. De koning en koningin pakken elkaars hand en roepen prinses Anne bij zich. “Dochter”, spreekt de koning: “Je hebt je groter gemaakt dan je recht was. Je hebt jezelf koningin gewaand en geoordeeld. Hiermee heb je de koningin, mijn vrouw, onrecht gedaan.” Prinses Anne staat voor haar ouders en buigt het hoofd, zij voelt zich klein en wacht met bevende knieën op de straf die haar wacht. Dan hoort ze tot haar verwondering de liefdevolle klank in de stem van haar moeder: “Dochter, verblind door liefde voor jouw koning, jouw vader, zag je niet zijn liefde voor mij en mijn liefde voor hem. Kon je niet geloven in de kracht van die liefde en de grootsheid van jouw vader, de koning. Onze liefde voor elkaar gaf ons jouw, ons prinsessenkind en daarmee zijn wij groots. Wij vergeven jou je daad uit angst en nemen je op in ons kasteel waar jou en jouw gezin een koninklijke toekomst wacht.”

Prinses Anne is nooit meer teruggegaan naar het huisje in het straatje waar zij onopvallend woonde. Zij nam plaats in het kasteel met haar prins en prinsenkinderen. Soms kun je het kasteel zomaar herkennen als je in een huis ziet waar het net iets meer glimt, glinstert of straalt. Misschien wonen in dat huis wel een koning en koningin die heel veel van elkaar én hun kinderen houden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s